Κυριακή 6 Απριλίου 2014

 Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και της Ανάληψης & ερείπια κάστρου
Κατά τη σύντομη περίοδο της κατάληψης της από τους Γενουάτες του Ενρίκο Πεσκατόρε, η κωμόπολη του Πανόρμου οχυρώθηκε με φρούριο γεγονός που την έκανε για χρόνια γνωστή ως Καστέλι. Ορισμένα υπολείμματα της οχύρωσης σώζονται ακόμα δίπλα από την παλιά πετρόχτιστη εκκλησία της Αναλήψεως που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι του χωριού.


Δρόμος για το φάρο

Στα μέσα περίπου του ανηφορικού δρόμου για το νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου, κτισμένο στους λόφους ανατολικά του χωριού, ξεκινάει ο δρόμος για το φάρο του Πανόρμου. Ακολουθώντας την απότομη ανατολική ακτογραμμή και σε μικρό ύψος πάνω από τη θάλασσα, ο δρόμος καταλήγει μετά από περίπου μισή ώρα εύκολης πεζοπορίας στο φάρο του Πανόρμου από όπου μπορείτε να θαυμάσετε την ανοιχτή θέα στο κρητικό πέλαγος.

Το Πάνορμο είναι σήμερα ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό και σημαντικός, πλέον, τουριστικός προορισμός στη βόρεια Κρήτη. Στο παρελθόν (τέλη 19ου μέχρι και αρχές 20ού αιώνα) υπήρξε ανθούσα κωμόπολη και γνώρισε αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη λόγω της μεγάλης εισαγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας του λιμανιού του.

Στο μικρό του όρμο προσάραζαν βαπόρια που μετέφεραν διάφορα καταναλωτικά αγαθά και προϊόντα της μυλοποταμίτικης υπαίθρου (χαρούπια, κίτρα, ελαιόλαδο κλπ).

Στο Πάνορμο λειτουργούσαν πάλαι ποτέ διάφορα εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων (βαρελάδικα, σαμαράδικα, σιδεράδικα, τσαγκάρικα, ξυλουργεία κλπ), αλλά και δημόσιες υπηρεσίες και κάθε λογής αποθήκες εμπορευμάτων και καταστήματα της εποχής, χαρακτηριστικά της περιόδου ακμής της ευρύτερης περιοχής.

Το τέλος της περιόδου αυτής σηματοδοτήθηκε προπολεμικά με τη διάνοιξη του δρόμου που συνέδεε το Ηράκλειο με το Ρέθυμνο μέσω του Περάματος που βρίσκεται περίπου 8 km νότια του Πανόρμου (σημερινή «παλιά εθνική»), που οδήγησε σταδιακά στην απομόνωση του χωριού. Το τελειωτικό χτύπημα για την άνθιση του Πανόρμου ήρθε με το βομβαρδισμό της περιοχής από τα ναζιστικά αεροπλάνα και τη μετέπειτα γερμανική κατοχή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο, στο Πάνορμο –που ήταν γνωστό με το ίδιο τοπωνύμιο– είχε την έδρα της η Επισκοπή Μυλοποτάμου. Το Πάνορμο άλλαξε όνομα και έγινε γνωστό ως Καστέλι –όνομα που διατήρησε μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν κατά τη σύντομη κατάληψή του από τους γενουάτες του Ενρίκο Πεσκατόρε οχυρώθηκε με φρούριο με εφτά πύργους και δύο πύλες, ερείπια του οποίου σώζονται ακόμα δίπλα στην εκκλησία του χωριού.

Μπορείτε να επισκεφτείτε, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω ενδιαφέρουσες τοποθεσίες και αξιοθέατα της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου όπου και ανήκε παλιότερα διοικητικά το Πάνορμο.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Πρωτεύουσα καθώς και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο. Η Κρήτη εδράζει περίπου 160 χλμ νότια της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας εκτεινόμενη κατά διεύθυνση Ανατολή - Δύση, νότια του Αιγαίου πελάγους, του οποίου και αποτελεί το νότιο φυσικό όριο και βόρεια του Λιβυκού. Αποτελεί τμήμα της περιφερειακής διοίκησης της Ελλάδας και χωρίζεται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες: Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνης. Η έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είναι στο Ηράκλειο, όπως επίσης στο Ηράκλειο είναι και η έδρα της Περιφέρειας Κρήτης.
Ως πρός την εκκλησία στην Κρήτη υπάρχει η ημιαυτόνομος Εκκλησία της Κρήτης, εξαρτώμενη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εδρα της Εκκλησίας της Κρήτης είναι το Ηράκλειο, ο Αρχιεπίσκοπος του οποίου είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.
Στην Κρήτη άκμασε, περίπου από το 3000 π.Χ.-1.400 π.Χ., ένας από τους πρώτους πολιτισμούς της Ευρώπης, ο Μινωικός με κυριότερα κέντρα του την Κνωσό, την Κυδωνία και τη Φαιστό.
Η Κρήτη ανήκει στη μεσογειακή κλιματολογική ζώνη που προσδίδει τον κύριο κλιματικό χαρακτήρα της, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως εύκρατος. Η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αρκετά υγρή, ανάλογα με την εγγύτητα στη θάλασσα. Ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος και υγρός, με αρκετές βροχοπτώσεις, ως επί το πλείστον, στα δυτικά τμήματα του νησιού. Η χιονόπτωση είναι σπάνια στις πεδινές εκτάσεις, αλλά αρκετά συχνή στις ορεινές. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στο πλαίσιο των 25-30 βαθμών (Κελσίου)[εκκρεμεί παραπομπή], οπωσδήποτε χαμηλότερο από εκείνο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η νότια ακτή, συμπεριλαμβανομένης της πεδιάδας της Μεσαράς και των Αστερούσιων ορέων, απολαμβάνει περισσότερες ηλιόλουστες ημέρες και υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε σχέση με την υπόλοιπη μεγαλόνησο. Η χλωρίδα του νησιού απειλείται από τη βαθμιαία ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
 
Τα ανάκτορα της Κνωσού – Αρχαία Κνωσός

Η Κρήτη υπήρξε το κέντρο του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης το 7000 πΧ ενώ ο Μινωϊκός πολιτισμός ήκμασε μεταξύ 2700 πΧ και 1450 πΧ. Η Κνωσός είναι το μεγαλύτερο από τα διασωθέντα Μινωικά ανάκτορα και εθεωρείτο το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού.
Η Κνωσός βρίσκεται μόλις νότια του Ηρακλείου. Αποτελούσε τη θρυλική κατοικία του βασιλιά Μίνωα και λέγεται ότι ήταν ο τόπος του μυθικού Λαβύρινθου, όπου κρατείτο ο Μινώταυρος. Το ανάκτορο ανακαλύφθηκε και μερικώς αναστηλώθηκε από τον Άγγλο αρχαιολόγο Sir Arthur Evans, το 1900.

Φαράγγι της Σαμαριάς

Ο Εθνικός Δρυμός του Φαραγγιού της Σαμαριάς βρίσκεται στην νοτιοδυτική Κρήτη, στην νομαρχία Χανίων. Αποτελεί μία διαδρομή 16 km και είναι ένα από τα μακρύτερα φαράγγια στην Ευρώπη. Το θεαματικό αυτό φαράγγι έχει να επιδείξει θαυμάσια πανίδα και χλωρίδα και έχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO ως προστατευόμενος βιότοπος.
Η αρχή της διαδρομής στο Ξυλόσκαλο (ξύλινη σκάλα) είναι ακριβώς δίπλα από το οροπέδιο του Ομαλού, ψηλά στα Λευκά Όρη σε υψόμετρο 1250 μέτρων. Το Φαράγγι είναι συνήθως ανοικτό κάθε χρόνο, από την 1η Μαϊου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ανάλογα με τον καιρό. Το χειμώνα είναι κλειστό λόγω του ορμητικού χειμάρρου που κατεβαίνει από το βουνό, γεγονός που καθιστά τη διέλευση του φαραγγιού επικίνδυνη ή αδύνατη.
Υπολογίστε 5-6 ώρες για την διάβαση του φαραγγιού. Καλά, ανθεκτικά παπούτσια, κατά προτίμηση με υποστήριξη

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, στην οδό Ξανθουδίδου. Τα εκθέματα καλύπτουν περίοδο 5000 ετών, από τη Νεολιθική εποχή μέχρι την Ελληνορωμαϊκή περίοδο, ενώ η μεγάλη συλλογή της Μινωικής Τέχνης είναι η καλύτερη του κόσμου.
Το Μουσείο έκλεισε για ανακαίνιση την περίοδο 2006/2007. Το νέο Μουσείο αναμένεται να επαναλειτουργήσει πλήρως το 2013.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η παραλία Λια στη Μύκονο είναι μια αρκετά ήσυχη και οργανωμένη παραλία. Έχει κρυστάλλινα καταγάλανα νερά και ψιλή άμμο ενώ είναι και από τις δύο πλευρές τις περιτριγυρισμένη από βράχους. Είναι σίγουρο πως θα απολαύσετε το μπάνιο σας. Ιδανική για παρέες φίλων και οικογένειες. Μπορείτε να φτάσετε στη Λια ακολουθώντας τις πινακίδες από την Άνω Μερά και μετά με ταξί ή δικό σας όχημα, ενώ διαθέτει έναν πολύ μεγάλο χώρο στάθμευσης. Η τελευταία από τις νότιες παραλίες στη Μύκονο, με οδική προσβαση.

Η παραλία Καλό Λειβάδι στη Μύκονο είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες στη Μύκονο. Ήρεμα καταγάλανα νερά, σε μια πλήρως οργανωμένη παραλία με αρκετά εστιατόρια. Στο Καλό Λειβάδι, πολλές φορές θα χρειαστεί να κάνετε κράτηση για ξαπλώστρα από την προηγούμενη μέρα. Θα ακούσετε αρκετή ελληνική και ξένη εμπορική μουσική ενώ μπορείτε να διασκεδάσετε και να αθληθείτε κάνοντας ένα από τα θαλάσσια σπορ που παρέχονται.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Οι παραλίες της Μυκόνου είναι από τις ομορφότερες και τις πιο γνωστές στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Άλλωστε είναι αυτές που –ανάμεσα σε άλλους- αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του τουρισμού και κατ’ επέκταση της Μυκόνου. Η άμμος είναι σιμιγδαλένια και τα νερά κρύα και καταγάλανα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι τις ημέρες που έχει βοριά, είναι φρόνιμο να επισκεφθείτε τις νότιες παραλίες και όταν φυσάει νοτιά τις βόρειες που εκείνες και μόνο τις μέρες είναι ήρεμες και χωρίς μεγάλα κύματα. Γενικά οι παραλίες της Μυκόνου καλύπτουν όλα τα γούστα. Αυτούς που θέλουν να ξεφαντώσουν στην παραλία μέχρι το σούρουπο με κοκτέιλ, αυτούς που θέλουν να ηρεμήσουν διαβάζοντας το βιβλίο τους σε μια ήρεμη και απομονωμένη παραλία, αυτούς που προτιμούν τα θαλάσσια σπορ, όσους προτιμούν το γυμνισμό αλλά κυρίως όσους θέλουν να απολαύσουν το φαγητό τους δίπλα στη θάλλασα, αφου σχεδόν σε όλες τις παραλίες του νησιού θα βρείτε πολυτελή εστιατόρια και γραφικά ταβερνάκια με ελληνική και κυκλαδίτικη κουζίνα. Δείτε περισσότερα για τις παραλίες της Μυκόνου.

Ίσως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της Μυκόνου, και αυτό που ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, είναι οι παραλίες της. Οι περισσότερες και οι ομορφότερες παραλίες που μπορεί να δει κανείς σε ένα τόσο μικρό νησί, βρέθηκαν εδώ, στη Μύκονο. Ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του νησιού, που βρίσκονται τα γραφικά λιμανάκια με τις μαγευτικές αμμώδεις παραλίες, τη μία την άλλη. Αυτές οι παραλίες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο ή μηχανάκι από το οδικό δίκτυο της Μυκόνου που απλώνεται από τη Χώρα μέχρι σε κάθε σχεδόν γωνιά του νησιού. Οι νότιες παραλίες της Μυκόνου, συνδέονται επίσης μεταξύ τους με μικρά σκάφη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όλη την ημέρα.

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Η Μύκονος είναι ο ταξιδιωτικός προορισμός που ενσαρκώνει με τον πλέον έκδηλο τρόπο το τρίπτυχο της δημοτικότητας του Ελληνικού καλοκαιριού: ήλιος, θάλασσα και έντονη νυχτερινή ζωή. Αν προσεγγίσει κανείς το νησί κατά τις νυχτερινές ώρες, μπορεί και να αποπροσανατολιστεί, αφού τα φώτα απλώνονται σχεδόν σε όλη του την έκταση, δίνοντας την εντύπωση πως φτάνει κανείς σε κάποιο λιμάνι της ενδοχώρας. Το φαινόμενο εντείνεται ακόμα περισσότερο, αν συναντήσετε κάποιες από τις πλωτές πολιτείες, τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια δυναμικότητας οκτακοσίων έως δυόμισι χιλιάδων θέσεων, που συχνά κάνουν την εμφάνισή τους στο λιμάνι της Μυκόνου, μεταφέροντας τους πιο εύρωστους οικονομικά τουρίστες.

Η Χώρα της Μυκόνου αποτελεί από τη δεκαετία του 50 έναν από τους πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον πλανήτη. Η Χώρα της Μυκόνου έχει κατασκευαστεί γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο της παλιάς πόλης, το οποίο βρίσκεται σε μια βραχώδη περιοχή δίπλα στη θάλασσα, στα ανατολικά του νησιού. Τα κτίρια, τα οποία είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, έχουν ένα ειδικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Οι δαιδαλώδεις, μικροί δρόμοι με πολλές υπαίθριες σκάλες και στις δύο πλευρές, οι αμέτρητες, γραφικές εκκλησίες, οι ανεμόμυλοι, αλλά πάνω απ’ όλα, η αρμονία του λευκού τοπίου, δίνουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα και μια απίστευτα όμορφη αισθητική ενότητα. Η δυτική πλευρά της Χώρας της Μυκόνου, η οποία είναι χτισμένη κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, ενδιαφέρουσα. Αυτό το τμήμα της πόλης της Μυκόνου, λόγω της ιδιομορφίας του ως προς τη δόμηση, ονομάζεται «Μικρή Βενετία».

Υπάρχουν πέντε (5) μουσεία στη Μύκονο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Σπίτι της Λένας, ο Μύλος Μπόνη, και το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου. Υπάρχουν, επίσης, μια Πινακοθήκη και μια Βιβλιοθήκη. Στη Χώρα της Μυκόνου, ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ένα από τα πολλά εστιατόρια, μπαρ και καφέ. Ας μην ξεχνάμε ότι η Μύκονος είναι γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή και οποιαδήποτε ώρα της μέρας κάνετε βόλτες στη Χώρα, είναι βέβαιο ότι θα μαγευτείτε από την ομορφιά της. Η μοναδική εμπειρία της βόλτας γύρω από τα πλακόστρωτα δρομάκια της Χώρας, θα παραμένει πάντα έντονα στη μνήμη οποιουδήποτε επισκέπτη.
Η Μύκονος είναι ο ταξιδιωτικός προορισμός που ενσαρκώνει με τον πλέον έκδηλο τρόπο το τΗ Μύκονος είναι ο ταξιδιωτικός προορισμός που ενσαρκώνει με τον πλέον έκδηλο τρόπο το τρίπτυχο της δημοτικότητας του Ελληνικού καλοκαιριού: ήλιος, θάλασσα και έντονη νυχτερινή ζωή. Αν προσεγγίσει κανείς το νησί κατά τις νυχτερινές ώρες, μπορεί και να αποπροσανατολιστεί, αφού τα φώτα απλώνονται σχεδόν σε όλη του την έκταση, δίνοντας την εντύπωση πως φτάνει κανείς σε κάποιο λιμάνι της ενδοχώρας. Το φαινόμενο εντείνεται ακόμα περισσότερο, αν συναντήσετε κάποιες από τις πλωτές πολιτείες, τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια δυναμικότητας οκτακοσίων έως δυόμισι χιλιάδων θέσεων, που συχνά κάνουν την εμφάνισή τους στο λιμάνι της Μυκόνου, μεταφέροντας τους πιο εύρωστους οικονομικά τουρίστες.ρίπτυχο της δημοτικότητας του Ελληνικού καλοκαιριού: ήλιος, θάλασσα και έντονη νυχτερινή ζωή. Αν προσεγγίσει κανείς το νησί κατά τις νυχτερινές ώρες, μπορεί και να αποπροσανατολιστεί, αφού τα φώτα απλώνονται σχεδόν σε όλη του την έκταση, δίνοντας την εντύπωση πως φτάνει κανείς σε κάποιο λιμάνι της ενδοχώρας. Το φαινόμενο εντείνεται ακόμα περισσότερο, αν συναντήσετε κάποιες από τις πλωτές πολιτείες, τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια δυναμικότητας οκτακοσίων έως δυόμισι χιλιάδων θέσεων, που συχνά κάνουν την εμφάνισή τους στο λιμάνι της Μυκόνου, μεταφέροντας τους
Η Χώρα της Μυκόνου αποτελεί από τη δεκαετία του 50 έναν από τους πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον πλανήτη. Η Χώρα της Μυκόνου έχει κατασκευαστεί γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο της παλιάς πόλης, το οποίο βρίσκεται σε μια βραχώδη περιοχή δίπλα στη θάλασσα, στα ανατολικά του νησιού. Τα κτίρια, τα οποία είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, έχουν ένα ειδικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Οι δαιδαλώδεις, μικροί δρόμοι με πολλές υπαίθριες σκάλες και στις δύο πλευρές, οι αμέτρητες, γραφικές εκκλησίες, οι ανεμόμυλοι, αλλά πάνω απ’ όλα, η αρμονία του λευκού τοπίου, δίνουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα και μια απίστευτα όμορφη αισθητική ενότητα. Η δυτική πλευρά της Χώρας της Μυκόνου, η οποία είναι χτισμένη κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, ενδιαφέρουσα. Αυτό το τμήμα της πόλης της Μυκόνου, λόγω της ιδιομορφίας του ως προς τη δόμηση, ονομάζεται «Μικρή Βενετία».

Υπάρχουν πέντε (5) μουσεία στη Μύκονο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Σπίτι της Λένας, ο Μύλος Μπόνη, και το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου. Υπάρχουν, επίσης, μια Πινακοθήκη και μια Βιβλιοθήκη. Στη Χώρα της Μυκόνου, ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ένα από τα πολλά εστιατόρια, μπαρ και καφέ. Ας μην ξεχνάμε ότι η Μύκονος είναι γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή και οποιαδήποτε ώρα της μέρας κάνετε βόλτες στη Χώρα, είναι βέβαιο ότι θα μαγευτείτε από την ομορφιά της. Η μοναδική εμπειρία της βόλτας γύρω από τα πλακόστρωτα δρομάκια της Χώρας, θα παραμένει πάντα έντονα στη μνήμη οποιουδήποτε επισκέπτη.

Παρά την τουριστική ανάπτυξη, έχει κατορθώσει να περισώσει αρκετά από τα οικιστικά χαρακτηριστικά της. Τα αμέτρητα στενά σοκάκια, οι ανεμόμυλοι, τα ασβεστωμένα πεζούλια, οι γαλάζιοι και κόκκινοι τρούλοι –είναι όλα εδώ. Τα σπιτάκια είναι κυβόσχημα και εξακολουθούν να παίζουν με το λευκό και το γαλάζιο, παράγοντας ένα σύνολο αρμονικό. Σήμα κατατεθέν της πόλης, που η εικόνα του έχει κάνει πολλές φορές το γύρο του κόσμου, είναι οι κάτω Μύλοι, οι ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο χαμηλό λόφο ΝΑ της Χώρας. Στην πόλη της Μυκόνου, εκτός από τα καταστήματα στα οποία χτυπάει πολύ συχνά η καρδιά της Ευρωπαϊκής μόδας, αξίζει να επισκεφθείτε τη συνοικία της Αλευκάνδρας, για να απολαύσετε τη δύση από την επονομαζόμενη Μικρή Βενετία –που επίσης έχει κάνει το γύρο του κόσμου σε φωτογραφίες και καρτ ποστάλ- και το Δημαρχείο που στεγάζεται σε ένα κομψό κτίριο με κεραμοσκεπή και εμφανείς κλασσικές επιρροές του 1780. Δίπλα στο Δημαρχείο βρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο του πρώτου δημόσιου σχολείου της Μυκόνου (του Μαύρου) που χτίστηκε το 1857. Ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται κ ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου της Καδένας (1700). Κοντά στο Δημαρχείο θα βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Μυκόνου, ενώ στην πόλη λειτουργούν επίσης τρία ακόμα πολύ αξιόλογα μουσεία – Αρχαιολογικό, Ναυτικό και το Αγροτομουσείο-Μύλος του Μπόνη.

Πίσω από τη Μικρή Βενετία βρίσκεται ένα από τα πιο φωτογραφημένα χριστιανικά μνημεία της χώρας. Πρόκειται για το ναό της Παναγίας Παραπορτιανής, που στην ουσία συνιστά ένα σύμπλεγμα 5 μικρότερων ναών -4 στη βάση και ένας που επικάθεται σαν τρούλος πάνω στις υπόλοιπες. Ο αρχαιότερος είναι των Αγίων Αναργύρων (14ος αιώνας) ενώ οι άλλοι ολοκληρώθηκαν το 1920. Το όνομα «Παραπορτιανή» οφείλεται στο γεγονός ότι βρισκόταν δίπλα στη μικρή πύλη (παραπόρτι) του μεσαιωνικού κάστρου. Όμορφος είναι και ο μητροπολιτικός ναός της Χώρας – Ζωοδόχος Πηγή ή Μεγάλη Παναγιά, όπως τον αποκαλούν εδώ εξ αιτίας του μεγέθους του. Ο ναός είναι χτισμένος πριν από το 1650, όπως μαρτυρούν οι πολύ αξιόλογες βυζαντινές εικόνες του. Εξαιρετικής τέχνης είναι ο δεσποτικός θρόνος και το βενετσιάνικο ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Νότια της πόλης, στη Βρύση, κοντά στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Θαρρόη», ανακαλύφθηκε θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου (14ος αι. Π.Χ.). Στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, πάνω στον εμπορικότερο δρόμο, δίπλα σε καφέ-μπαρ και εστιατόρια, μπορείτε ακόμη να δείτε τα Τρία Πηγάδια, από όπου υδρευόταν όλη η Χώρα τον 18ο αι. Σε απόσταση περίπου 5 χλμ. Βόρεια της Χώρας, στο ΒΔ ακρωτήριο Αρμενιστής, αξίζει να επισκεφτείτε το Φάρο της Μυκόνου που κατασκευάστηκε το 1891. Ο φάρος βρίσκεται σε πύργο ύψους 19 μέτρων, ενώ ο παλιός μηχανισμός του εκτίθεται στην αυλή του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου.πιο εύρωστους οικονομικά τουρίστες
Η Χώρα της Μυκόνου αποτελεί από τη δεκαετία του 50 έναν από τους πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον πλανήτη. Η Χώρα της Μυκόνου έχει κατασκευαστεί γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο της παλιάς πόλης, το οποίο βρίσκεται σε μια βραχώδη περιοχή δίπλα στη θάλασσα, στα ανατολικά του νησιού. Τα κτίρια, τα οποία είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, έχουν ένα ειδικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Οι δαιδαλώδεις, μικροί δρόμοι με πολλές υπαίθριες σκάλες και στις δύο πλευρές, οι αμέτρητες, γραφικές εκκλησίες, οι ανεμόμυλοι, αλλά πάνω απ’ όλα, η αρμονία του λευκού τοπίου, δίνουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα και μια απίστευτα όμορφη αισθητική ενότητα. Η δυτική πλευρά της Χώρας της Μυκόνου, η οποία είναι χτισμένη κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, ενδιαφέρουσα. Αυτό το τμήμα της πόλης της Μυκόνου, λόγω της ιδιομορφίας του ως προς τη δόμηση, ονομάζεται «Μικρή Βενετία».

Υπάρχουν πέντε (5) μουσεία στη Μύκονο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Σπίτι της Λένας, ο Μύλος Μπόνη, και το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου. Υπάρχουν, επίσης, μια Πινακοθήκη και μια Βιβλιοθήκη. Στη Χώρα της Μυκόνου, ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ένα από τα πολλά εστιατόρια, μπαρ και καφέ. Ας μην ξεχνάμε ότι η Μύκονος είναι γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή και οποιαδήποτε ώρα της μέρας κάνετε βόλτες στη Χώρα, είναι βέβαιο ότι θα μαγευτείτε από την ομορφιά της. Η μοναδική εμπειρία της βόλτας γύρω από τα πλακόστρωτα δρομάκια της Χώρας, θα παραμένει πάντα έντονα στη μνήμη οποιουδήποτε επισκέπτη.

Παρά την τουριστική ανάπτυξη, έχει κατορθώσει να περισώσει αρκετά από τα οικιστικά χαρακτηριστικά της. Τα αμέτρητα στενά σοκάκια, οι ανεμόμυλοι, τα ασβεστωμένα πεζούλια, οι γαλάζιοι και κόκκινοι τρούλοι –είναι όλα εδώ. Τα σπιτάκια είναι κυβόσχημα και εξακολουθούν να παίζουν με το λευκό και το γαλάζιο, παράγοντας ένα σύνολο αρμονικό. Σήμα κατατεθέν της πόλης, που η εικόνα του έχει κάνει πολλές φορές το γύρο του κόσμου, είναι οι κάτω Μύλοι, οι ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο χαμηλό λόφο ΝΑ της Χώρας. Στην πόλη της Μυκόνου, εκτός από τα καταστήματα στα οποία χτυπάει πολύ συχνά η καρδιά της Ευρωπαϊκής μόδας, αξίζει να επισκεφθείτε τη συνοικία της Αλευκάνδρας, για να απολαύσετε τη δύση από την επονομαζόμενη Μικρή Βενετία –που επίσης έχει κάνει το γύρο του κόσμου σε φωτογραφίες και καρτ ποστάλ- και το Δημαρχείο που στεγάζεται σε ένα κομψό κτίριο με κεραμοσκεπή και εμφανείς κλασσικές επιρροές του 1780. Δίπλα στο Δημαρχείο βρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο του πρώτου δημόσιου σχολείου της Μυκόνου (του Μαύρου) που χτίστηκε το 1857. Ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται κ ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου της Καδένας (1700). Κοντά στο Δημαρχείο θα βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Μυκόνου, ενώ στην πόλη λειτουργούν επίσης τρία ακόμα πολύ αξιόλογα μουσεία – Αρχαιολογικό, Ναυτικό και το Αγροτομουσείο-Μύλος του Μπόνη.

Πίσω από τη Μικρή Βενετία βρίσκεται ένα από τα πιο φωτογραφημένα χριστιανικά μνημεία της χώρας. Πρόκειται για το ναό της Παναγίας Παραπορτιανής, που στην ουσία συνιστά ένα σύμπλεγμα 5 μικρότερων ναών -4 στη βάση και ένας που επικάθεται σαν τρούλος πάνω στις υπόλοιπες. Ο αρχαιότερος είναι των Αγίων Αναργύρων (14ος αιώνας) ενώ οι άλλοι ολοκληρώθηκαν το 1920. Το όνομα «Παραπορτιανή» οφείλεται στο γεγονός ότι βρισκόταν δίπλα στη μικρή πύλη (παραπόρτι) του μεσαιωνικού κάστρου. Όμορφος είναι και ο μητροπολιτικός ναός της Χώρας – Ζωοδόχος Πηγή ή Μεγάλη Παναγιά, όπως τον αποκαλούν εδώ εξ αιτίας του μεγέθους του. Ο ναός είναι χτισμένος πριν από το 1650, όπως μαρτυρούν οι πολύ αξιόλογες βυζαντινές εικόνες του. Εξαιρετικής τέχνης είναι ο δεσποτικός θρόνος και το βενετσιάνικο ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Νότια της πόλης, στη Βρύση, κοντά στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Θαρρόη», ανακαλύφθηκε θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου (14ος αι. Π.Χ.). Στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, πάνω στον εμπορικότερο δρόμο, δίπλα σε καφέ-μπαρ και εστιατόρια, μπορείτε ακόμη να δείτε τα Τρία Πηγάδια, από όπου υδρευόταν όλη η Χώρα τον 18ο αι. Σε απόσταση περίπου 5 χλμ. Βόρεια της Χώρας, στο ΒΔ ακρωτήριο Αρμενιστής, αξίζει να επισκεφτείτε το Φάρο της Μυκόνου που κατασκευάστηκε το 1891. Ο φάρος βρίσκεται σε πύργο ύψους 19 μέτρων, ενώ ο παλιός μηχανισμός του εκτίθεται στην αυλή του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου.
Η Σαντορίνη, το μαγευτικό νησί στην καρδιά του Αιγαίου, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών στον κόσμο. Διαθέτει τη γραφικότητα των Κυκλάδων, καθώς και μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά, όπως επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς, χρωματιστές παραλίες, εντυπωσική Καλντέρα, μυστηριώδες ηφαίστειο και θελκτικό ηλιοβασίλεμα, τα οποία κάθε χρόνο προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες. Σ’ αυτή τη σελίδα σας παρέχονται ταξιδιωτικές πληροφορίες για τα Φηρά, χάρτες της Σαντορίνης και των Φηρών, καθώς και πληροφορίες για τ’ αξιοθέατα, τις παραλίες και την κουζίνα της Σαντορίνης. Φηρά είναι η πρωτεύουσα της Σαντορίνης και αποτελεί το δημοφιλέστερο θέρετρο του νησιού. Πρόκειται για έναν πανέμορφο οικισμό χτισμένο στην πλαγιά της Καλντέρας, όπου θα θαυμάσετε λευκά σπίτια, θα περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια της πόλης και θα ατενίσετε την υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα και την Καλντέρα. Οι ρυθμοί ανεβαίνουν καθώς πέφτει η νύχτα στα Φηρά. Οι επισκέπτες ξεχύνονται σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαράκια και αργότερα στα κλαμπ, όπου διασκεδάζουν μέχρι το πρωί. Κοντά στο κέντρο των Φηρών βρίσκεται και η Βίλα Summer Time. Συμβουλευτείτε το χάρτη των Φηρών που θα βρείτε στη σελίδα για να δείτε την ακριβή τοποθεσία της.Στα Φηρά υπάρχουν πολλά θαυμάσια αξιοθέατα, όπως είναι το Ενετικό Μέγαρο Γκύζη και οι δύο καθεδρικοί ναοί της πόλης. Σας προτείνουμε επίσης να επισκεφθείτε τα εξαιρετικά μουσεία (Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Προϊστορικής Θήρας), όπου εκτίθεται πληθώρα ιστορικών αντικειμένων και κειμηλίων από διάφορες περιοχές του νησιού. Τα Φηρά είναι ιδανικά για να κάνετε ανέμελες βόλτες στα σοκάκια, και να θαυμάσετε τη γραφικότητα του νησιού. Από τα Φηρά αναχωρούν εκδρομικά σκάφη με προορισμό τη Θηρασία και τη Νέα και Παλαιά Καμένη, τα ηφαιστειογενή νησιά που βρίσκονται στην Καλντέρα, απέναντι από τη Σαντορίνη.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

 
Κάθε πέτρα της Σαντορίνης, με εξαίρεση το βουνό του Προφήτη Ηλία, έχει ακολουθήσει μια απίστευτηδιαδρομή από  τα έγκατα της γης, φθάνοντας μέσα από κοσμογονικές ηφαιστειακές εκρήξεις στην επιφάνεια, κυριολεκτικά χτίζοντας το νησί. Τα τοιχώματα της Καλντέρας πέρα από τον θαυμασμό και το δέος που προκαλούν στους επισκέπτες, αποτελούν ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο. Βραχώδη και απότομα, ορθώνονται στα δυτικά του νησιού, στολισμένα με τα κατάλευκα χωριά των Φηρών, του Ημεροβιγλίου και της Οίας.
 
 
 
 
Τα Φηρά, η πρωτεύουσα της Σαντορίνης είναι χτισμένη πάνω στην Καλντέρα.


                                     
 

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται για τον μοναδικό αρχαιολογικό της πλούτο. Η αρχαία πόλη στο Μέσα Βουνό και ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου είναι από τα πιο όμορφα αξιοθέατα του νησιού. Η λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική στους οικισμούς του Βόθωνα, της Μεσσαριάς, της Φοινικιάς και του Μεγαλοχωρίου, και ο σύγχρονος οχυρωματικός οικισμός στον Πύργο, το Εμπορείο και το Ακρωτήρι δίνουν στο νησί ξεχωριστή ομορφιά. Στο νησί διατηρούνται πολλά οινοποιεία καθότι φημίζεται για την μεγάλη παραγωγή κρασιού.

Στα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού, μπορείτε να επισκεφτείτε τοΑρχαιολογικό Μουσείο και το μουσείο Λαογραφίας και Προϊστορίας. Οι δύο μεγάλοι ναοί, ένας Ορθόδοξος και ένας Καθολικός, θεωρούνται οι μητροπόλεις του νησιού. Επίσης επισκεφτείτε το Μοναστήρι των Δομινικανίδων καλογριών και το Βενετσιάνικο Μέγαρο Γκύζη. Η Καλντέρα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα αξιοθέατα στην Ελλάδα που προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο.

Στην περιοχή Οία, εκτός από το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, μπορείτε να δείτε το Κάστρο, τους διάσπαρτους ανεμόμυλους και το ναυτικό μουσείο του νησιού. Επισκεφτείτε τη Μινωϊκή Πολιτεία στο Ακρωτήρι και το βενετσιάνικο κάστρο «Καστέλλι», όπου μπορείτε να δείτε ένα τυπικό Κυκλαδικό οχυρωματικό οικισμό, Τον  τετράγωνο Πύργο «Γουλά» και τους ανεμόμυλους στην περιοχή Εμπορείο. Αξίζει να ανεβείτε στο Ημεροβίγλι για να επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Αγ. Νικολάου και το Βενετσιάνικο Κάστρο «Σκάρος».
Η Αρχαία Θήρα, με τα ερείπια οικοδομών στο Καμάρι, το αρχοντικό Αργυρού στη Μεσσαριά, οι εκκλησίες της Κατεφιανής και της Αγίας Ειρήνης στη Περίσσα, το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, τo Καστέλι με μεγάλη συλλογή εικόνων και εκκλησιαστικών - λειτουργικών κειμηλίων και η Λαογραφική συλλογή «Προσεισμικός Πύργος» στο Πύργο Καλλίστης είναι ακόμα μερικά από τα αξιοθέατα του νησιού.